Osa eurovalimiste hääli kontrollitakse kolmaski kord

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See pilt on tehtud mullu juunis eurovalimiste valimispeol. Tallinna linnapea Edgar Savisaar saadab jaheda suudlusega oma abikaasa Vilja Savisaare Brüsselisse
See pilt on tehtud mullu juunis eurovalimiste valimispeol. Tallinna linnapea Edgar Savisaar saadab jaheda suudlusega oma abikaasa Vilja Savisaare Brüsselisse Foto: Liis Treimann

Keskerakonna taotlusel loeb valimiskomisjon täna kaheksas maakonnas eurovalimiste hääled veel kolmandat korda üle, sest partei esindajad ei saanud või ei jõudnud eilsel teistkordsel lugemisel osaleda.



Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul ei saanud partei eile varahommikul alanud häälte ülelugemisele vaatlejaid mõnes maakonnas lähetada, seepärast tuleb seal lugeda kõiki hääli veel üks kord.

«Neis maakonnakomisjonides, kus meie esindajad juba ülelugemisel osalesid, polnud ühtki sellist, kus poleks olnud muutmisi jaoskonnakomisjonide otsustes kehtivate ja kehtetute hääletussedelite kohta,» ütles Keskerakonna peasekretär.

Esimest korda loetakse hääled jaoskondades vahetult pärast valimisjaoskondade sulgemist. Maakondades loetakse hääled seaduse järgi veel kord üle ning väiksemaid muutusi hääletustulemuses on see toonud kõigil valimistel.

Keskvalimiskomisjoni esimees Heiki Sibul kinnitas eile õhtul Postimehele, et komisjon soovib maksimaalselt vastu tulla erakondade soovile hääli üle kontrollida, ning seetõttu tuleb Keskerakonna taotlusel hääled veel kord üle lugeda.

Valimiste maakonnakomisjonid lugesid eile üle sadu tuhandeid pühapäevaste Euroopa Parlamendi valimiste hääletussedeleid. Andmed jõuti kokku panna kella üheksaks õhtul, ning valimised võitnud Keskerakond jäi napile kaugusele sellest, et võtta sotsidelt nende ainus mandaat ja saada endale kolmas.

Eile õhtuks polnud vahe mitte vähenenud, vaid paari­kümne hääle võrra kasvanud.
Ehkki ametlikke tulemusi pole veel kinnitatud, jättis teistkordne lugemine kehtima tulemuse: europarlamenti lähevad Keskerakonnast Siiri Oviir ja Vilja Savisaar (viimane Edgar Savisaare eeldatava loobumise tõttu), üksikkandidaat Indrek Tarand, Reformierakonna esinumber Kristiina Ojuland, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esinumber Tunne Kelam ja sotside esinumber Ivari Padar.

Eelmiste valimistega võrreldes olid suuremad kaotajad sotsid, kes pidid loovutama kolmest kohast kaks. Sotsidest ei pääse europarlamenti tagasi senised saadikud Katrin Saks ja Marianne Mikko (kolmas senine esindaja Andres Tarand ei kandideerinud).

IRL ja Reformierakond säilitasid ühe mandaadi, Keskerakond sai aga ühe koha juurde.
Tagasi valiti vaid kaks saadikut – Siiri Oviir ja Tunne Kelam. Ka Ivari Padar valiti eelmisel korral europarlamenti, ent Sotsiaal­demokraatliku Erakonna esimehena loobus ta toona kohast.

Viimases valimiseelses teledebatis laupäeval arvasid parteide esinumbrid heaks arvamus­uurijaid nahutada ja soovitasid tehtud küsitlusi mitte uskuda. Sellele vaatamata osutusid Turu-uuringute ASi ja Emori korraldatud uuringute tulemused europarlamenti pääsejate osas täpseks, ehkki need olid tehtud umbes kuu enne valimispäeva. Vahetult enne valimisi avaldatud värskem Emori küsitlus näitas ära ka trendi, et Keskerakond võidab teisi parteisid mäekõrguselt ja et üksikkandidaat Indrek Tarand kujuneb nende valimiste häältemagnetiks, ehkki 100 000 hääle piiri ületamine oli üllatus.

Tarand jäi lõpuks vaid veidi enam kui tuhande häälega alla valimised võitnud Keskerakonna häältesaagile.

Keskerakond kordas eile valimistulemusi põhjenduseks tuues oma nõudmist, et peaminister Andrus Ansip tagasi astuks. «Olukorras, kus vaid kolmandik valijatest toetab valitsus­erakondi, puudub Ansipil mandaat jätkamiseks,» teatas partei.

Samas andis valimistulemus praegu vähemusvalitsuse moodustava IRLi ja Reformierakonna jaoks kokku ikkagi enam toetust kui Keskerakonnale.

Rahva suurima mandaadi andsid eurovalimised üksikkandidaat Tarandile, kes kogus üksinda pea sama palju hääli kui teda edestanud 12 kandidaadiga tsentristide nimekiri. Eelnevast loogikast lähtudes võiks nüüd rahva mandaat valitsust teha olla temal – kuid riigikogus Indrek Tarandil hääli ei ole.

Valimistulemustes ei kujunenud esmaspäeva varahommikul aga suurimaks intriigiks mitte Keskerakonna-Tarandi heitlus, vaid võimalus, et sotside nõrk esinemine jätab nad hoopis kohata, mis tähendaks lisakohta valimised võitnud Keskerakonnale.

Pühapäeva õhtul, kui esialgsed valimistulemused avalikuks said, oligi Keskerakonnal kirjas kolm kohta ja sotsidel null. Kuid tol hetkel oli loetud umbes kaks kolmandikku häältest. Veidi hiljem liikus üks koht Keskerakonnalt sotsidele, kuid kogu õhtu jooksul pidid viimased vaevlema ebakindluses, kas lõplik häältelugemine seda taas ära ei vii.

«Mängime praegu seda mängu, et meil on mandaat,» ei osanud sotsiaaldemokraatide esinumber Ivari Padar pärast keskööd valimispeole kogunenud erakonnakaaslastele muud öelda. Varahommikul läksid sotsid laiali siiski arusaamaga, et Padaril on europarlamendi koht käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles