Saarts: suletud nimekirjad oli totaalne läbikukkumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saarts ennustas, et eilsete europarlamendi valimiste tulemusel kaotatakse suletud nimekirjade alusel hääletamine, sest see oli totaalne läbikukkumine.

Tõnis Saarts ütles ETV hommikuprogrammis «Terevisioon», et eilsete eurovalimiste kohta Eestis võib välja tuua kaks märksõna: esiteks olid need kindlasti protestivalimised ning teiseks oli ootamatu üksikkandidaadi tohutu edu, mis on külm dušš Eesti erakonna-demokraatiale.

«See, et Keskerakond valimised võidab, ei olnud eriline üllatus,» märkis Saarts. Tema sõnul läksid praktiliselt täppi ennustused, mis eri firmad enne valimisi tegid, seda ka valimisaktiivsuse osas.

«Valimisaktiivsus on nende valimiste positiivsem külg, seda ei tule meil häbeneda,» lausus Saarts, arvates, et valimistel osaluse protsent läks nii kõrgeks just protestivalimiste efekti tõttu. «See mobiliseeris ka need inimesed, kes muidu poleks tulnud.»

Saarts ennustas, et nende valimiste esimene järeldus on see, et suletud nimekirjadega on nüüd ilmselt kõik. «Ma arvan, et seda juttu, kus hakatakse rääkima suletud nimekirjade voorustest, enam ei tule. See on totaalne läbikukkumine. Suletud nimekirjade seadus tegelikult tehti ju selleks, et vältida niisugust fenomeni nagu oli Toomas Hendrik Ilvese varasem edu, aga isegi kõige halvemates unenägudes tõenäoliselt Reformierakonna ja Keskerakonna poliitikud ei näinud seda, et tuleb keegi kuskilt kõrvalt ja võtab 100 000 häält,» ütles Saarts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles