Rohelised: koalitsioonilepe ei taasta usaldust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakond Eestimaa Rohelised
Erakond Eestimaa Rohelised Foto: www.erakond.ee

Teatavaks saanud uus võimulepe oma hüpliku kavaga ei saa tagada majanduslikku stabiilsust, sest kavandatavate tegevuste hulgas pole just paljut, mis majanduses usaldust taastaks, leiavad rohelised.


«Selles leppes kavatsetakse sätestada näiteks käibemaksu tõus, samas kui Eestis on piisavalt võimalusi tõsta ressursitasusid. Kordades kasvatatavad maavarade kasutustasud tooksid riigieelarvesse tulusid, mis ei kasvataks madalama sissetulekuga inimeste kulutusi,» teatas erakonna pressiesindaja.

Tänase päeva jooksul teevad Eestimaa Rohelised avalduse, kus täpsustatakse tingimusi, millistel ollakse valmis toetama vähemusvalitsust, sest kolme ilmavaateliselt erineva partneri leping on kantud pigem võimupositsiooni jätkamise soovist kui tegelikust tahtest ühiskonna heaolu parandada.

«See lepe ei paranda karvavõrdki ettevõtjate tegelikku olukorda, sest tänaseks on see olukord muutunud,» ütles EER eestkõneleja Marek Strandberg.

«Ettevõtjate jaoks on vaja pakkuda riiklikku suunda ja usaldust ning seda saab teha hetkel vaid riik teatud sektoritesse selgeid tagatisi pakkudes ja just seda see leping ei tee,» lisas Strandberg.

Tema hinnangul vajab Eesti koostöövõimelist ja läbirääkivat valitsust, mitte järjekordset suletud ringis toimivat tankimeeskonda, mis tulistab kõiki, kes on väljaspool tanki kaitsvat soomust.

Erakonna riigikogu fraktsiooni juht Valdur Lahtvee rõhutas, et sihikindlalt jäetakse kasutamata võimalus suurendada ressursimakse ning selle kaudu koguda nii puuduvat maksuraha kui ka anda signaal majanduse ümberkorraldamiseks.

«Ei ole lõpmatuseni võimalik ainult rääkida teadmistepõhisest majandusest ja oma tegevuse sisus toetada ressursimahukat tootmist,» ütles Lahtvee. «Ökoloogiline maksureform ja ressursimaksude kasvatamine on lihtsaim tee suurendada riigi maksutulusid ja võimalust seda teha on rohkem, kui meile teatavaks saanud koalitsioonileping seda mainib.»

Roheliste hinnangul on möödapääsmatu, et valitsuskultuur muutuks ja valitsus hakkaks läbi rääkima kõigi rahvaesindajatega, mitte ainult koalitsiooni kuuluvate erakondadega.

Roheliste hinnangul on väide, nagu tagaks sellise võimuleppe alusel valitsemine riigi stabiilsuse, pigem enesepettus, sest stabiilsuse aluseks on ennekõike usaldus ühiskonnas ja majandussuhetes.

Nende hinnangul ei kajastu usaldussuhete tekitamise mehhanismid koalitsioonileppes kuigi veenvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles